ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 000294001000

Ο Ιταλικός Στρατός Ξηράς ή απλά Ιταλικός Στρατός (ιταλικά: Esercito Italiano, EI) αποτελεί το χερσαίο κλάδο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το αρχηγείο του βρίσκεται στη Ρώμη. Στον ιταλικό στρατό ξηράς υπηρετούν εθελοντές και επαγγελματίες οπλίτες.

Η ιστορία του στρατού χρονολογείται από την ενοποίηση της Ιταλίας στη δεκαετία του 1850 και του 1860. Ο στρατός πολέμησε στην αποικιακές συμπλοκές σε Κίνα, Λιβύη (1911-1912), στη βόρεια Ιταλία κατά της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αβησσυνία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αλβανία, Ελλάδα, βόρεια Αφρική, τη Ρωσία και στην ίδια την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ο ιταλικός στρατός ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανή εισβολή των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τα ανατολικά. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο ιταλικός στρατός έχει συνδράμει με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και λαμβάνοντας μέρος σε συμπλοκές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Πιο γνωστά οχήματα μάχης του είναι το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Dardo, το αντιαρματικό Centauro και το άρμα μάχης Ariete, ενώ μεταξύ των αεροσκαφών, συγκαταλέγεται το επιθετικό ελικόπτερο Mangusta που πρόσφατα αναπτύχθηκε σε αποστολές του ΟΗΕ.

Η έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού βρίσκενται στη Ρώμη, απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο στρατός είναι εξ ολοκλήρου εθελοντικός. Το 2012 οι συνολικές δυνάμεις του αριθμούσαν 105.062 άτομα.

Tell Us your story